Blog
24
Ιαν

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο και Αποκατάσταση

Γράφτηκε από  το Δρ. Γιώργο Βησσαράκη

Γ. Βησσαράκης, Ειδικός Ιατρός Αποκατάστασης,
Επιστημονικός Διευθυντής

Περισσότεροι από 20.000 Έλληνες προσβαλλονται ετησιως από ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΑΕΕ).Τα συμτωματα γινονται αμέσα αντιληπτά. Οι επιπτώσεις του τόσο στο σύστημα υγείας όσο και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα ειναι τεραστιες, καθώς το 1/3 των ατόμων που επιβιώνουν από ΑΕΕ μετά από 1 έτος, εξακολουθούν να εξαρτώνται από τρίτους για την αυτοεξυπηρέτησή τους!
 
Η συμπτωματολογία μετά από ένα ΑΕΕ εξαρτάται από το σημείο και την έκταση της βλάβης του εγκεφάλου. Το ΑΕΕ αποτελεί: την 3η αιτία θανάτου μετά τη στεφανιαία νόσο και τις νεοπλασματικές νόσους (καρκινος) και την 1η αιτία αναπηρίας στους ενήλικες. Η θνησιμότητα κυμαίνεται στο 17-34% τις πρώτες 30 ημέρες και 25-40% τον πρώτο χρόνο.

Οι παράγοντες  κινδύνου που σχετίζονται με το ΑΕΕ, μπορούν να χωριστούν σε 2 κατηγορίες:

α) Αμετάβλητους, όπως η ηλικία και το φύλο (πιο συχνό στους άντρες) .
β) Μεταβλητούς, που μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε όπως η αρτηριακή υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κολπική μαρμαρυγή, η υπερτροφία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και τα παροδικού τύπου αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η πιο συχνή κλινική εικόνα μετά το ΑΕΕ είναι η παράλυση του μισού σώματος (άνω και κάτω άκρου της ίδια πλευράς του σώματος), η οποία μπορεί να είναι μερική, δηλαδή σε μικρό βαθμό (ημιπάρεση) ή πλήρης (ημιπληγία) και μπορεί να συμμετέχει και η μια πλευρά του προσώπου. Άλλες κλινικές εκδηλώσεις είναι: η διαταραχή της ομιλίας, η κεφαλαλγία, η διανοητική σύγχυση, η δυσκολία στην κατάποση, ο ίλιγγος, οι διαταραχές της όρασης αλλά και της ακοής, κά.

Δυστυχώς στην χώρα μας οι περισσότεροι ασθενείς μετά την οξεια φαση νοσηλείας τους σε ενα νοσοκομειο, θα γυρίσουν σπίτι τους χωρίς να εκτιμηθούν από τον ειδικό ιατρό Αποκατάστασης. Τα 4/5 των ατομων που θα επιβιώσουν μετά από ένα ΑΕΕ θα χρειαστεί να υποβληθούν σε πρόγραμμα Αποκατάστασης. Η Αποκατάσταση μετά από ένα ΑΕΕ αποτελεί μέγιστη ανάγκη προκειμένου να μειωθεί ο βαθμός αναπηρίας που επέρχεται.


 

Σήμερα, στη σύγχρονη Αποκατάσταση εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές και θεραπείες όπως ειδικοί νάρθηκες και λειτουργικές ορθώσεις νέας τεχνολογίας με στόχο τόσο τη διευκόλυνση της κίνησης όσο και την πρόληψη των επιπλοκών (π.χ. κατακλίσεις, αναπνευστικές λοιμώξεις, ρικνώσεις, αγκυλώσεις κλπ). Εξέχουσα θέση κατέχει η Σπαστικότητα.

Εμφανίζεται συνήθως λίγες εβδομάδες μετά το ΑΕΕ, την χαρακτηριζει η συνεχής και ακούσια σύσπαση μίας ή περισσοτέρων μυϊκών ομάδων ως συνέπεια της βλάβης που προκλήθηκε στον εγκέφαλο από το επεισόδιο και μπορεί να προκαλέσει σωρεία προβλημάτων. Όλοι μας έχουμε αντικρίσει ασθενείς με σπαστικότητα μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο και έχουμε δει πόσο βασανιστική είναι η σπαστικότητα καθώς προκαλεί προβλήματα στην κινητικότητα, πόνο, δυσκολία στην καθημερινή υγιεινή και τραυματισμούς λόγω των μη ελεγχόμενων κινήσεων. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που δημιουργεί η σπαστικότητα είναι ότι δυσκολεύει την προσπάθεια των ασθενών που συμμετέχουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης.

Στο πρόγραμμα αποκατάστασης ο στόχος είναι οι ασθενείς είτε να διατηρήσουν την υπάρχουσα κινητικότητά τους, είτε να κερδίσουν πάλι κάποιες από τις χαμένες ικανότητες ώστε να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί ο βαθμός αυτοεξυπηρέτησης καθημερινών δραστηριοτήτων διαβίωσης, όπως: η βάδιση, η ομιλία, η σωματική υγιεινή, το ντύσιμο, η σίτιση, η χρήση της τουαλέτας, η χρήση του τηλεφώνου, η οδήγηση κλπ.

Τα τελευταία χρόνια χορηγείται στους ασθενείς που υποφέρουν από σπαστικότητα η αλλαντική τοξίνη, ουσια που προκαλει τοπική χαλάρωση των μυών μειώνει τον πόνο που προκαλεί η σπαστικότητα, έχει θετικό αντίκτυπο στη φυσιοθεραπεία και κατ' επέκταση στη συνολική βελτίωση της ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς αυξάνει τη λειτουργικότητά τους. Πρέπει βεβαίως να τονιστεί ότι η χρήση της τοξίνης προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα όταν χορηγειθει εγκαιρα και σε συνδυασμό με ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Όταν η σπαστικότητα έχει για χρόνια εγκατασταθεί και έχουν αναπτυχθεί συγκάμψεις (μόνιμες βλάβες στη λειτουργικότητα των μυών) τότε η τοξίνη μόνο ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να προσφέρει στον ασθενή καθώς η συμβολή της πια στη βελτίωση της λειτουργικότητας είναι ελάχιστη.


 

Τα πλεονεκτήματά της χρήσης της αλλαντικής τοξινης είναι:

  1. Απλός τρόπος  χορήγησης, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.
  2. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες  είναι ελάχιστες, παροδικές και δεν επανεμφανίζονται με την κατάλληλη ρύθμιση της δόσης.
  3. Με την χρήση της αλλαντικής τοξίνης μπορούμε να μειώσουμε άλλα από του στόματος χορηγούμενα μυοχαλαρωτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως χωρίς ωστόσο να προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας ενώ παράλληλα προκαλούν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως γενικευμένη κόπωση, γαστρεντερικές διαταραχές κλπ. Αντίθετα με τα από του στόματος χορηγούμενα μυοχαλαρωτικά φάρμακα, η αλλαντική τοξίνη χορηγείται μόνο τοπικά με ενδομυϊκή έγχυση χαλαρώνοντας μόνο τους εν σύσπαση μυς χωρίς να επιβαρύνει τους υπόλοιπους και χωρίς να προκαλεί συστηματικές ανεπιθύμητες ενέγειες.
  4. Συνδυάζεται άριστα με άλλα φάρμακα χωρίς παρενέργειες.
  5. Προκαλεί αποδεδειγμένα ελάττωση της σπαστικότητας βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους και προσφέροντας σημαντική βοήθεια στο πρόγραμμα Αποκατάστασης.
  6. Η αλλαντική τοξίνη προκαλεί αποδεδειγμένα ελάττωση της σπαστικότητας βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και προσφέροντας σημαντική βοήθεια στο πρόγραμμα αποκατάστασης και ιδιαίτερα στη φυσιοθεραπεία και την εργοθεραπεία.

Η χρησιμότητα μάλιστα της τοξίνης διαρκώς επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια αφού χορηγείται με πολύ καλά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας που αναπτύσσεται στους περισσότερους ασθενείς είτε μετά από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είτε μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είτε σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Aξίζει να σημειωθεί ότι την αλλαντική τοξίνη την έχουν χρησιμοποιήσει εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο με σημαντικά οφέλη, χωρίς ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες, δίνοντας λύση σε προβλήματα που μέχρι τώρα ήταν μη αντιμετωπίσιμα.

Με τη χρήση της αλλαντικής τοξίνης βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής ασθενών που υποφέρουν από δυστονίες ή και από σπαστικότητα και βεβαίως πρέπει να χρησιμοποιείται από ειδικούς ιατρούς που γνωρίζουν την ανατομία της περιοχής που γίνεται η έγχυση καθώς και τον τρόπο έγχυσης.

Ειδικό Ιατρείο Σπαστικότητας λειτουργεί στο Κέντρο Αποθεραπειας και Αποκατάστασης ''Φιλοκτήτης'' όπου η αντιμετώπιση της σπαστικότητας στηρίζεται στην πολυεπιστημονική ομαδική προσέγγιση και στο ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Η έγχυση της αλλαντική τοξίνης γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό αποκατάστασης με ηλεκτρομυογραφική καθοδήγηση και η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων επιτυγχάνεται με τη φυσιοθεραπευτική, εργοθεραπευτική και ορθοτική παρέμβαση των αντίστοιχων τμημάτων του Κέντρου.

Ο ασθενής εκπαιδεύεται στη διαχείριση της σπαστικότητας, στην αντιμετώπιση του ελλείμματος ή της ανικανότητας του συνεπεία αυτής, με στόχο την κλασική αρχή της Αποκατάστασης: μέγιστη εφικτή βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης και ανεξαρτησίας του συγκεκριμένου ατόμου και επανένταξή του στον οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο.

Αναζήτηση στο Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα 

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ Νewsletter


Με την περιήγησή σας στο filoktitis.com.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.