Blog
25
Ιαν

Σημαντικές πρωτοβουλίες στο χώρο της υγείας, άρθρο από τη City Press

Γράφτηκε από  το Φιλοκτήτη

Ρεπορτάζ: Θάνος Δημάδης / Φωτογραφίες: Φωτεινή Μοίρα

Η «C.P.», από ενδιαφέρον για τους ανθρώπους με αναπηρία, βρέθηκε στο σύγχρονο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης».

Σε εβδομαδιαία βάση –αν όχι σε καθημερινή – τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται σε δεκάδες συμπολίτες μας οι οποίοι τυγχάνει να έχουν πέσει θύματα σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς για την τύχη αυτών των τραυματιών; Ίδια είναι η πραγματικότητα για τους ανθρώπους που κατά τη διάρκεια της ζωής τους αντιμετώπισαν μία σοβαρή αρρώστια. Εκείνοι που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από αυτήν καλούνται να επανέλθουν ενεργητικά στη μέχρι πρότινος κοινωνική τους ζωή. Πώς, όμως, θα μπορέσουν να το επιτύχουν αυτό, δεδομένου ότι η καλή ενδεχομένως ψυχολογική τους κατάσταση και η στήριξη μόνο από το οικογενειακό περιβάλλον τους δεν αρκούν…

Νέες προοπτικές στο χώρο της υγείας

Τα τελευταία χρόνια στην Eλλάδα αρχίζουν να βρίσκουν όλο και περισσότερο έδαφος πρωτοβουλίες στο χώρο της υγείας που είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση της αποθεραπείας και της αποκατάστασης ασθενών, ατόμων δηλαδή που χρήζουν παροχής σύγχρονων ιατρικών υπηρεσιών αποκατάστασης, προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν ομαλά στην καθημερινή ζωή και την ίδια ώρα να κατορθώσουν να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητές τους, αποδεχόμενοι την ασθένειά τους. Έτσι, λοιπόν, η ιδιωτική πρωτοβουλία καλείται να αλλάξει τα δεδομένα στο σύστημα αποκατάστασης στην Ελλάδα, δημιουργώντας μία νέα προοπτική για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες αυτές.

«Φιλοκτήτης»: Σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία

Mία τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης». Πρόκειται για ένακέντρο το οποίο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και υπηρεσίες. H «C.P.», από ενδιαφέρον για τους ανθρώπους με αναπηρία, βρέθηκε πρόσφατα σε αυτό το πλέον σύγχρονο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, που αναλαμβάνει τη νοσηλεία περιστατικών που βρίσκονται σε οξύ ή χρόνιο στάδιο παθήσεων. Το πρότυπο κέντρο ιατρικής αποκατάστασης με τη συμβολική ονομασία «Φιλοκτήτης», χτισμένο σε μία καταπράσινη έκταση 75 στρεμμάτων στο Κορωπί, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές Μαρτίου 2007και εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2007 από τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

H άλλη όψη των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

Επισκεπτόμενοι τις εγκαταστάσεις του εν λόγω κέντρου, διακρίνουμε την άλλη όψη των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας· ότι δηλαδή υπάρχει η πραγματικότητα ενός Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης με υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό, ξενοδοχειακό εξοπλισμό και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, κάτι το οποίο σίγουρα θα περιορίσει σημαντικά τη μετάβαση ασθενών στο εξωτερικό, γεγονός που συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα σήμερα. Οι πρωτοποριακές κτιριακές εγκαταστάσεις κεντρίζουν αμέσως την προσοχή του επισκέπτη, που αναρωτιέται αν βρίσκεται σε ένα ιατρικό κέντρο εγχώριο ή του εξωτερικού. Το μάτι εξοικειώνεται σταδιακά με τον εξαιρετικό από άποψη ποιότητας και υγιεινής χώρο φιλοξενίας των ασθενών, ενώ εντύπωση προκαλεί ο υπερσύγχρονος τεχνολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός.

«Ήρθα ανάπηρος, φεύγω περπατώντας»

H άριστη επιστημονική και διοικητική στελέχωση καθώς και η άρτια οργάνωση του κέντρου προκύπτουν και από τα λεγόμενα ενός ασθενή, ο οποίος μετά από μία επίπονη επέμβαση στη σπονδυλική του στήλη βρέθηκε στο αναπηρικό αμαξίδιο. Όπως δηλώνει στη«C.P.», «στις 2 Αυγούστου που ήρθα εδώ ήμουν κατάκοιτος. Τώρα, σχεδόν δύο μήνες μετά, περπατάω χωρίς να χρησιμοποιώ καν μπαστούνι» τονίζει, προσθέτοντας «ότι τέτοιο κέντρο έχω δει μόνο στη Σουηδία. Με πολύ καλά θεραπευτικά μηχανήματα και άριστο νοσηλευτικό προσωπικό». Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της αποκατάστασης οι υπηρεσίες προς τον ασθενή παρέχονται από προσωπικό που είναι απολύτως εξειδικευμένο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Στόχος μας η αποκατάσταση των ασθενών»

Μιλώντας στη «C.P.» η ομάδα των φυσιάτρων του «Φιλοκτήτη» τόνισε ότι πρόκειται για ένα «σύγχρονο κέντρο, που μεριμνά για τη φυσική, τη νοητική και την κοινωνική αποκατάσταση ασθενών». Όσον αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αυτές περιλαμβάνουν, όπως επισήμαναν, «την αξιολόγηση, τη θεραπεία, την εκπαίδευση, την εξάσκηση και την ενσωμάτωση του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο». Επίσης, μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού με τα οποία συνομιλήσαμε σημείωναν ότι «έχουμε πετύχει το διττό στόχο που είχαμε βάλει: την ασφάλεια για τους ασθενείς κατά τη διάρκεια των ασκήσεών τους και την υγιεινή».

Προηγμένος εξοπλισμός, ασφάλεια και υγιεινή

Είναι αλήθεια ότι ο προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμός που διαθέτει το κέντρο αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική αποθεραπεία των ασθενών, σε συνδυασμό με τις συνθήκες καθαριότητας, που είναι εξάλλου εμφανείς από την πρώτη στιγμή που επισκέπτεται κανείς τις εγκαταστάσεις. Το κέντρο προσφέρει ημερήσια και κλειστή νοσηλεία, καλύπτοντας υπάρχουσες ανάγκες αποκατάστασης στην Αττική, στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Διαθέτει 125 κλίνες τόσο για εσωτερικούς ασθενείς όσο και για ημερήσια νοσηλεία (one day clinic), καθώς και όλες τις δυνατότητες παρακολούθησης, θεραπείας και εκπαίδευσης εξωτερικών ασθενών. O «Φιλοκτήτης» διαθέτει μία σειρά πρωτοποριακών θεραπευτικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων (LOKOMAT, ERIGO, HYDROPHYSIO). Διαθέτει, επίσης, ένα σημαντικό αριθμό εξωτερικών συνεργατών ιατρών, ανάλογα με τις ανάγκες των νοσηλευομένων. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η επίσκεψή μας στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης», το μοναδικό στην Αττική στην κλειστή νοσηλεία, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο της υγείας που είναι άξια συγχαρητηρίων.

Kέντρο Aποθεραπείας καιAποκατάστασης «Φιλοκτήτης» Medical Center, Δήμος Kρωπίας Aττικής, Πευκών & Πεισίστρατου (περιοχή Kαρέλλα), 194 00, Kορωπί – Tηλ. επικοινωνίας: 210-66.70.000

Οι παθήσεις και οι ιατρικές μέθοδοι αντιμετώπισής τους

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης»:

 • Παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και σκλήρυνση κατά πλάκας.
 • Παθήσεις του αναπνευστικού, όπως χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, ινοκυστική πνευμονοπάθεια και άσθμα.
 • Παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, όπως κατάγματα, κακώσεις σπονδυλικής στήλης, ακρωτηριασμοί, οστεοπόρωση, ρευματοπάθειες, μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά από διορθωτικές επεμβάσεις επί των οστών, των αρθρώσεων και των τενόντων.
 • Παθήσεις του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
 • Πολυσυστηματικές παθήσεις.
 • Ειδικές διαταραχές σε έδαφος νευρολογικής βλάβης, όπως νευρογενής ουροδόχος κύστη, διαταραχές ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών.
 • Ειδικές εκ γενετής νοσολογικές οντότητες, όπως μηνιγγομυελοκήλη, εγκεφαλική παράλυση, μυοπάθεια.

Στις παρεχόμενες υπηρεσίες αποκατάστασης του ασθενούς συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

 • αξιολόγηση του λειτουργικού δυναμικού του,
 • εφαρμογή ειδικών θεραπευτικών τεχνικών,
 • φυσικοθεραπεία κινησιοθεραπεία, υδροθεραπεία,
 • λογοθεραπεία,
 • ψυχολογική υποστήριξη,
 • εργοθεραπεία,
 • εκτίμηση και θεραπεία διαταραχών λόγου και ομιλίας,
 • εκτίμηση δυσφαγίας,
 • καρδιακή και αναπνευστική αποκατάσταση,
 • γνωσιακή αποκατάσταση,
 • θεραπευτική εμψύχωση και απασχόληση,
 • κοινωνική υπηρεσία,
 • διαιτολογία και διατροφή.

Παράλληλα, όπως αναφέρει στη «C.P.» το ιατρικό προσωπικό του κέντρου, ο «Φιλοκτήτης» περιλαμβάνει μία σειρά διαγνωστικών και θεραπευτικών τμημάτων, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Συγκεκριμένα το κέντρο περιλαμβάνει:

• ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Θεραπευτική άσκηση.

Φυσικά μέσα εν τω βάθει θερμοθεραπεία: διαθερμία βραχέων κυμάτων, διαθερμία μικροκυμάτων και θεραπευτικοί υπέρηχοι. Όλες οι μορφές ηλεκτροθεραπείας, laser, μαγνητικά πεδία, θερμά και ψυχρά επιθέματα.
Υδροθεραπεία: δινόλουτρα, ιατρικά μπάνια, ατομικές πισίνες, θεραπευτική πισίνα.
Acquatic rehabilitation.

• ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ανάπτυξη δεξιοτήτων άνω άκρων.
Αυτοεξυπηρέτηση.
Ανάπτυξη εγκεφαλικών λειτουργιών.
Προεπαγγελματική εκτίμηση.
Διευκόλυνση των δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής (A.D.L. activities of daily living).

• ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ, ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ (SPEECH AND LANGUAGE THERAPY)

Αναλαμβάνουν θεραπευτές λόγου που είναι υπεύθυνοι διάγνωσης και θεραπείας ειδικών διαταραχών λόγου και κατάποσης σε μονάδα πλήρως και ειδικά εξοπλισμένη. Το τμήμα αυτό παρεμβαίνει σε:
Νευρολογικές διαταραχές λόγου (αφασία, λεκτική αγνωσία, παραφασία κ.ά.).
Διαταραχές ομιλίας (δυσαρθρία κ.ά.).
Διαταραχές φωνής.
Διαταραχές κατάποσης.
Εκμάθηση τεχνικών μη λεκτικής επικοινωνίας.

 

• TMHMA ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Το τμήμα αυτό στελεχώνεται από ψυχίατρο και κλινικούς ψυχολόγους για παροχή ψυχολογικής στήριξης στους ασθενείς και στην οικογένειά τους.

• ΤΜΗΜΑ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (COGNITIVE REHABILITATION)

Ειδική ομάδα ιατρών, ψυχολόγων και νευροψυχολόγων προσφέρει υπηρεσίες γνωσιακής αποκατάστασης. Αφορούν την επανεκπαίδευση διαφόρωναγνωσιών και απραξιών, διαταραχών μνήμης, προσανατολισμού στο χώρο και στο χρόνο, μαθησιακών δυσκολιών και άλλων καταστάσεων που συνιστούν επίκτητες διαταραχές μετά από προϊούσα ή αιφνίδια εγκεφαλική βλάβη, όπως συμβαίνει στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και στις ημιπληγίες.

• ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το Απεικονιστικό Τμήμα περιλαμβάνει το Ακτινολογικό Εργαστήριο, το Εργαστήριο Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας (Οστεοπόρωσης) και το Εργαστήριο Υπερηχοτομογραφίας Γενικής Ακτινολογίας.

• ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

Αναλαμβάνει τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών, μικροβιολογικών και ανοσολογικών εξετάσεων.

• ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ (DEMONSTRATION)

Το Τμήμα Επίδειξης θα λειτουργεί ως έκθεση μεγάλης ποικιλίας αναπηρικών αμαξιδίων, ορθώσεων προσθέσεων και άλλων μέσων αποκατάστασης.

• ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (THERAPEUTIC RECREATION)

Στο τμήμα αυτό συντελείται η ανάπτυξη της σωματικής και ψυχικής λειτουργίας του ατόμου μέσω της δημιουργικής απασχόλησης.

• ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Η κοινωνική υπηρεσία αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον ασθενή (και την οικογένειά του) και στο Κέντρο Αποκατάστασης. Παρέχονται πληροφορίες στους ενδιαφερομένους για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις προβλεπόμενες παροχές. Μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας γίνεται η διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες του κέντρου ή με άλλα νοσοκομεία. Παράλληλα, παρέχεται στήριξη στην οικογένεια και στον ασθενή, ενώ συμμετέχει με την υπόλοιπη ομάδα αποκατάστασης σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, κοινωνικού αποκλεισμού ή άλλα συναφή. Φροντίζει για την προετοιμασία της διαδικασίας εξόδου του ασθενούς.

• ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

O κλινικός διαιτολόγος μας, εκτιμώντας την κατάσταση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, διαμορφώνει το προσωπικό του διαιτολόγιο. Επιπλέον, διαμορφώνει ειδικά προγράμματα διατροφής, που εμπλουτίζουν τον οργανισμό του ασθενούς με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, η έλλειψη των οποίων μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Απευθύνεται, όμως, και σε υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού τους.

Διαβάστε όλοκληρο το άρθρο της City Press.

Αναζήτηση στο Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα 

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ Νewsletter


Με την περιήγησή σας στο filoktitis.com.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.