Main Menu

Η ομάδα μας
 

Δρ. Γιώργος Βησσαράκης

Βησσαράκης Γεώργιος, MD
Ειδικός Ιατρός Αποκατάστασης
Επιστημονικός Διευθυντής

O Δρ. Γιώργος Βησσαράκης είναι Φυσίατρος με εξειδίκευση καθώς και κλινική και ερευνητική εμπειρία στην αντιμετώπιση του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, στην ορθοπαιδική και νευρολογική αποκατάσταση καθώς και στην αθλητιατρική τραυματολογία.

Έχει μετεκπαιδευτεί στο τμήμα Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης του Royal National Orthopaedic Hospital (Λονδίνο, Αγγλία), το τμήμα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (National Spinal Injury Centre) του Stoke Mandeville Hospital (Aylesbury, Αγγλία), το τμήμα Ιατρικής Αποκατάστασης Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης (Headley Court, Epsom, Αγγλία) και την Μονάδα Φυσικής Αποκατάστασης Αναπήρων (Queen Elizabeth National Spinal Injuries Unit) του Southern General Hospital (Γλασκώβη, Σκωτία).

Έχει εργαστεί ως έμμισθος επιμελητής στο τμήμα Ιατρικής Αποκατάστασης και αθλητικών κακώσεων του Royal National Orthopaedic Hospital και στη μονάδα νευρολογικής αποκατάστασης του Wellington Hospital του Λονδίνου, ως διευθυντής του τμήματος φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης της Ευρωκλινικής Αθηνών, ως προϊστάμενος του ιατρικού τμήματος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ως Διευθυντής του τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διαλειμματική οσφυϊκή αποσυμπίεση στην αντιμετώπιση παθήσεων της αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τη διερεύνηση της δράσης των κανναβιοειδών στη θεραπεία της σπαστικότητας και του χρόνιου πόνου σε ασθενείς με κακώσεις του βραχιονίου πλέγματος και του νωτιαίου μυελού, την αντιμετώπιση της σπαστικότητας σε ασθενείς με μυϊκή υπερτονία ή σπαστική παράλυση λόγω βλάβης του κεντρικού κινητικού νευρώνα (αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας και εγκεφαλική παράλυση) και την κλινική ηλεκτρονευρομυογραφία.

Έχει επίσης ερευνήσει τη χρήση της μεθόδου Bier's blocks για τη θεραπεία της αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας (αλγοδυστροφίας) και της χρόνιας καυσαλγίας (σε συνεργασία με το τμήμα αποκατάστασης του Royal National Orthopaedic Hospital, University College London). Σαν αποτέλεσμα έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Είναι μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, της Παγκόσμιας Ένωσης Τραυματικών Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητιατρικής, της Αμερικανικής Εταιρείας Ηλεκτροδιαγνωστικής Ιατρικής, του Αμερικανικού Κολέγιου Αθλητιατρικής, της Βρετανικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, του Βρετανικού Ινστιτούτου Μυοσκελετικής Ιατρικής, της Βρετανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος.

Είναι στέλεχος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανελληνίου Δικτύου Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης (Back Care network) και Επιστημονικός Διευθυντής του κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Φιλοκτήτης.

Νανάς Σεραφείμ

Νανάς Σεραφείμ, MD
Παθολογος –Εντατικολόγος
Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο καθηγητής κ. Σεραφείμ Νανάς γεννήθηκε το έτος 1953 στην Αγναντερή Λαρίσης. Αποφοίτησε από το Α' Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το έτος 1971. Εκτέλεσε την υπηρεσία υπαίθρου κατά τα έτη 1978 - 1979 και στη συνέχεια το έτος 1984 απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας από τη Θεραπευτική κλινική του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα".

Από τον Οκτώβριο του 1984 έως το 1993 ήταν Υπεύθυνος Μονάδος Εντατικής Θεραπείας "Θεραπευτικής Πανεπιστημιακής Κλινικής" Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" .

Το έτος 1988 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΚΠΑ με θέμα "Αιφνίδιος θάνατος". Μετεκπαιδεύτηκε στο Northwestern University (Chicago USA) και στο McGill University (Montreal Canada) επί τετραετία. Είναι μέλος ΔΕΠ ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ από το 1993. Καθηγητής Παθολογίας και Εντατικής Θεραπείας από το 2012.

Το 1996 ανέπτυξε εργαστήριο Κλινικής Εργοσπιρομετρίας και Καρδιοαναπνευστικής Αποκατάστασης στο Ευγενίδιο Θεραπευτήριο και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος έως 2014 με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα.

To 2008 έλαβε βραβείο κλινικού ερευνητού από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, Award: Award clinical research – ESICM - Stoutenbeek Award 2008.

Από το 2013 είναι υπεύθυνος της Μονάδος Ειδικής Νοσηλείας του ΚΑΑ Φιλοκτήτης.

Από το 2016 Διευθυντής διετούς (Master) προγράμματος Αποκατάστασης με τον τίτλο «Κλινική Εργοσπιρομετρία, Άσκηση & Αποκατάσταση» και με τρεις κατευθύνσεις 1. Κλινική Εργοσπιρομετρία και Καρδιοαναπνευστική Αποκατάσταση 2. Σύνδρομο μετά νοσηλεία στη ΜΕΘ 3. Σύγχρονη τεχνολογία και Πληροφορική στην Αποκατάσταση.

Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται κλινικά και ερευνητικά με την αποκατάσταση ασθενών μετά την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς και την αποκατάσταση καρδιοπαθών και μεταμοσχευμένων καρδιάς ασθενών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της διεπιστημονικής εταιρείας ΕΛΕΕΡΓΑ (Ελληνική Εταιρεία Εργοσπιρομετρίας Άσκησης και Αποκατάστασης) με κύριο αντικείμενο την Αποκατάσταση.

Παράλληλα είναι ενεργό μέλος του ευρωπαϊκού φόρουμ "Πρώιμη κινητοποίηση και αποκατάσταση" ("European forum for early mobilization and Rehabilitation") και ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής τον Νοέμβριο του 2014 οργάνωσε στην Αθήνα την δεύτερη διεθνή συνάντηση-συνέδριο του forum με συμμετοχή ομιλητών και συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο.

Μίλησε ακόμη ως προσκεκλημένος ομιλητής στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποκατάστασης στο Βερολίνο 2015 για την αποκατάσταση των ασθενών μετά από νοσηλεία στην Εντατική Θεραπεία.

Σε κοινωνικό επίπεδο δραστηριοποιείται σε διάφορους φορείς και συλλόγους με κύριο αντικείμενο την ποιότητα ζωής βαρέως πασχόντων ασθενών σε συνάφεια με θέματα βιοηθικής τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Είναι μέλος της επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και της Πατριαρχικής Οικουμενικής Επιτροπής επί των Θεμάτων Βιοηθικής.

Η συγγραφική του δραστηριότητα συνοψίζεται σε περισσότερες από 250 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, με Η index 37, και παραθέσεις περισσότερες των 5000.

Ο κ. Σεραφείμ Νανάς είναι παντρεμένος με την ιατρό – ειδικό παθολόγο κα Μαρίνα Μανδηλαρά με την οποία έχει αποκτήσει πέντε κόρες.

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα:
http://users.uoa.gr/~serafimnanas, https://www.researchgate.net/profile/Serafim_Nanas

 

 

Κωνσταντίνος Ζάβρας

Ζάβρας Κωνσταντίνος
Φυσίατρος

O Δρ. Κωνσταντίνος Δημ. Ζάβρας είναι Φυσίατρος με εξειδίκευση και μακρά κλινική εμπειρία στην ορθοπεδική, νευρολογική, γηριατρική και καρδιολογική-καρδιοχειρουργική αποκατάσταση και αποθεραπεία.

Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στο Μόναχο Γερμανίας και έχει εργαστεί στο Τμήμα Ορθοπεδικής Αποκατάστασης των Κλινικών Luitpold Bad Kötzting και Passauer Wolf Reha-Zentrum Ingolstadt (Βαυαρία), στο Τμήμα Νευρολογικής και Γηριατρικής Αποκατάστασης του Passauer Wolf Reha Zentrum Bad Gögging (Βαυαρία) καθώς και στη Μονάδα Καρδιολογικής - Καρδιοχειρουργικής Αποκατάστασης του Medical Park St. Hubertus Bad Wiessee (Βαυαρία).

Εργάζεται ως ιδιώτης ιατρός και τελεί χρέη Επιστημονικού Διευθυντή της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛ.Ε.Π.Α.Π.) του παραρτήματος Αγρινίου που μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάσταση παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες (όπως εγκεφαλική παράλυση, νευρομυϊκές παθήσεις, σύνδρομα με συνοδά κινητικά προβλήματα, εγκεφαλοπάθειες, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις νωτιαίου μυελού, μυελομηνιγγοκήλη, σκολίωση, κύφωση, βλαισοπλατυποδία κτλ).

Είναι μέλος της Γερμανικής και Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ημερίδων, σεμιναρίων για θέματα σχετικά με την έρευνα, την ιατρική και τη δημόσια υγεία.

Είναι μέλος της ιατρικής ομάδας του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης “Φιλοκτήτης” από τον Μάρτιο του 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βορνιωτάκης Παναγιώτης
Φυσίατρος


O Παναγιώτης Χ. Βορνιωτάκης είναι Φυσίατρος. Aποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Σόφια Βουλγαρίας. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Αθήνα, όπου ειδικεύτηκε στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση. Έχει συνεχή κλινική εμπειρία στην ορθοπεδική, νευρολογική, γηριατρική και καρδιολογική-καρδιοχειρουργική αποκατάσταση και αποθεραπεία ιδιαίτερα σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Εργάζεται ως ιδιώτης ιατρός, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ημερίδων, σεμιναρίων με θέματα έρευνας και κλινικής ιατρικής πράξης.

Είναι μέλος της ιατρικής ομάδας του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ, από τον Απρίλιο του 2022.
 

 botsas

Mπότσας Κοσμάς
Παθολόγος

O Κοσμάς Μπότσας είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου της L’Aquila (Università degli Studi dell'Aquila - Dipartimento di Medicina clinica), Ιταλία. Συνέχισε την πρακτική του εξάσκηση στο Νοσοκομειακό Κέντρο San Salvatore της L’Aquila, Ιταλία και ολοκλήρωσε την ειδικότητα του Παθολόγου στο Γ.Ν.Α. «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» με επιπλέον άσκηση στα ακόλουθα τμήματα στο πλαίσιο της ειδικότητας : Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Λαικού Νοσοκομείου, Διαβητολογικό ιατρείο και ιατρείο παχυσαρκίας στη Β’ Παθολογική Κλινική στο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ , Καρδιολογική κλινική και Μονάδα Εμφραγμάτων του Γ.Ν.Α «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Γενική Κλινική «Πειραϊκό Θεραπευτήριο Α.Ε.» ως ιατρός πλήρους απασχόλησης. Είναι κάτοχος του Διπλώματος Καρδιομεταβολικής ιατρικής και έχει εκπαιδευτεί στην Εξειδικευμένη Υποστήριξη Ζωής (eACLS) από την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάζεται ως ιδιώτης ιατρός ενώ είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Παθολογικού Τμήματος της ιδιωτικής κλινικής WEST ATHENS, Επιστημονικός συνεργάτης του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. Ψυχικού, και της MEDISYSTEM Interamerican καθώς επίσης και του ιατρείου Διαβήτη και Παχυσαρκίας της Β΄ παθολογικής κλινικής του ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ .

Έχει συμμετάσχει σε ευρύ κύκλο εκδηλώσεων (σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες κλπ) συνεχιζόμενης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

kontogiorgi

Κοντογιώργου Χριστίνα
Διευθύνουσα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Η Χριστίνα Κοντογιώργου είναι εξειδικευμένη νοσηλεύτρια με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση βαρέως πασχόντων ασθενών και επειγόντων περιστατικών. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ). Έλαβε την ειδικοτητά της Χειρουργικής Νοσηλευτικής στο Γ.Ν.Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ενώ συνέχισε την εξειδικευσή της και την κλινική της εκπαίδευση ως Trauma Nurse στο Μaryland Institute for Emergency Medical Services Systems στο Maryland των ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε την εξειδικευσή της λαμβάνοντας το πτυχίο Επιτελούς από τη Σχολή Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία εκπαίδευσης και εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς επίσης και στα συστήματα ελέγχου ποιότητας.

Έχει εργαστεί ως Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Ιnstitute of Neuroscience Kolkata στην Ινδία, ως Προϊσταμένη Εκπαίδευσης Σχολής Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ), ως Προϊσταμένη Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικών Πολεμικής Αεροπορίας, ως Υπεύθυνη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Τμήματος Επειγόντων 251 ΓΝΑ και ως Υπεύθυνη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΜΕΘ 251 ΓΝΑ.

Στα κλινικά ενδιαφέροντα της είναι η διαχείριση νοσηλευτικής αποκατάστασης πασχόντων και βαρέως πασχόντων που προέρχονται από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Λιοζίδου Αθανασία

Λιοζίδου Αθανασία
Νευροψυχολόγος

Η Αθανασία Γ. Λιοζίδου, B.Psych, M.Psych., M.P.H.c σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 2006 επί της κατεύθυνσης της Κοινωνικής  & Κλινικής Ψυχολογίας. Το 2012 απέκτησε το Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της Κλινικής Νευροψυχολογίας από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και από το UniversityofTexasHealthScienceCenter στο Χιούστον των Η.Π.Α. Το 2015 έγινε δεκτή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για τη Δημόσια Υγεία (Χρόνια Νοσήματα και Συμπεριφορές Υγείας) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Έχει μετεκπαιδευθεί στο Department of Physical Medicine and Rehabilitation of Memorial Hermann Hospital, Texas Medical Center στο Χιούστον των ΗΠΑ, στο  Department of Liver Transplantation of Memorial Hermann Hospital, Texas Medical Center στο Χιούστον των Η.Π.Α., στο Outpatient Clinic of University of Texas Health Science Center at Bellaire στο Χιούστον των Η.Π.Α., στο Psychology Section του Baylor College of Medicine στο Χιούστον των Η.Π.Α., στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική και Α΄ Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, στο Cognitive Neuroscience Unit of McGill Neurological Institute and Hospital στο Montreal του Καναδά, στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη των Η.Π.Α. και στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας των Αθηνών.  

Έχει εργαστεί στο Ιατρείο Μνήμης του Γενικoύ Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς», στο τμήμα Νευρολογίας της Συμπεριφοράς και Νευροψυχολογίας της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», στο Κέντρο Αποκατάστασης του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής, στο Δ΄ Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στις ενδοσοκομειακές δομές, στα προστατευόμενα διαμερίσματα και στις θεραπευτικές συνεταιριστικές μονάδες του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, στα Δωδεκάνησα. 

Από το 2010 συνεργάζεται με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο για την Ψυχική Υγεία (ΕΠΙΨΥ). Από το 2011 παρέχει υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη σε έργα δημόσιας και ψυχικής υγείας κατά το σχεδιασμό έως την υποβολή των προτάσεων και κατά τη φάση υλοποίησης αμιγώς ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Διετέλεσε υπεύθυνη διαχείρισης (2012-2014) για την Ιατρική Σχολή Αθηνών σε δύο μείζονα έργα που πραγματοποιήθηκαν με κύριο φορέα υλοποίησης τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και αφορούσαν νευρολογικές παθήσεις και οδήγηση. Από το 2013 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας. Κατά τα έτη 2012-2014 έγινε επιστημονικός συνεργάτης της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», ενώ για το έτος 2014-2015 άσκησε κλινικό έργο για την Α΄Νευρολογική Κλινική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.  Διατηρεί την ερευνητική της συνεργασία με την Α’ Νευρολογική Κλινική (Νευροψυχολογικό Εργαστήριο), ενώ από το 2014 επισκέπτεται ως κλινικός συνεργάτης το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας του Ομίλου ΙΑΣΩ: «Φιλοκτήτης».

Διατηρεί το ιδιωτικό της γραφείο στο κέντρο των Αθηνών. Διατελεί  τακτικό μέλος του Συλλόγου των Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρείας (ΕΝΨΕ) και τακτικό μέλος της Διεθνούς Νευροψυχολογικής Κοινότητας (InternationalNeuropsychologicalSociety). 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Prevalence and predictors of cigarette smoking in Greek urban adolescents: A cross-sectional study. A.Liozidou, N.Dimou, A.Lioupa, P.Behrakis. Tob Prev Cessation. 2015, 1:4.

Executive functions and driving performance in a high traffic urban condition in Mild Cognitive Impairment: Results from a large-scale driving simulator experiment. Liozidou A., Economou A., Papageorgiou S.G., Yannis G., Kosmidis M.H. Federation of European Neuroscience Societies (FENS) Regional Meeting 2015, 7-10/10/2015,  “Ioannis Vellidis” Congress Center, Thessaloniki, Greece.

The role of Working Memory and Information Processing Speed on Wisconsin Card Sorting Test performance in Parkinson Disease without dementia. Athanasia Liozidou, Constantin Potagas, Socratis G. Papageorgiou, Ioannis Zalonis (2013) Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology, 25 (4), 215-221.

 • Εξάρτηση και Κάπνισμα (2014).
 • Υπό έκδοση βιβλίο στα πλαίσια του έργου: Hellenic Action for Research Against Tobacco-II (HEART-II), Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημία Αθηνών.

Δρ. Βαγενά Ευθυμία

Βαγενά Ευθυμία
Κλινική Εργοφυσιολόγος
με εξειδίκευση στην κλινική Υδροθεραπεία
Προϊσταμένη Θεραπευτικών Τμημάτων

Η Ευθυμία Βαγενά γεννήθηκε στη Λευκωσία Κύπρου και είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην Ευρωστία και Υγεία.

Τo 2006 απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Κλινική Εργοφυσιολογία με εξειδίκευση στην Κλινική Αποκατάσταση από το Northeastern University στη Βοστόνη, πραγματοποιώντας την κλινική της εκπαίδευση της στα νοσοκομεία Mass General Hospital, Beth Israel και Quincy Hospital. Από το 2007 είναι προϊσταμένη του Τμήματος Υδροθεραπείας και παράλληλα αποτελεί συντονίστρια του Θεραπευτικού Προγράμματος Φιλοκτήτη.

Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια σε σύγχρονες τεχνικές Υδροθεραπείας : Water Specific Therapy,Halliwick, Bad Ragaz, Clinical Ai chi, Aqua -T Relax, Aqua fitness και διαθέτει δίπλωμα Ναυαγοσώστη ακτής. Το 2011 έγινε μέλος του International Aquatic Therapy Faculty (IATF) που εδρεύει στο Valens της Ελβετίας και έγινε η πρώτη πανελληνίως πιστοποιημένη βοηθός Λέκτορα στην τεχνικής της Ειδικής Θεραπείας στο νερό (Water Specific Therapy) λαμβάνοντας εξειδικευμένη εκπαίδευση στην θεραπεία στο νερό για νευρολογικά , νευρομυϊκά , μυοσκελετικά, χρόνιο πόνο, περιστατικά. Εκπροσωπεί την IATF στην Ελλάδα όσον αφορά την Ειδική Θεραπεία στο νερό και είναι αποκλειστικός εκπαιδευτικός φορέας.

Παράλληλα από το 2015 διοργανώνει και εισηγείται ως βοηθός Λέκτορα εκπαιδευτικά σεμινάρια Υδροθεραπείας. Είναι διεθνώς πιστοποιημένη Pool and Spa Operator από το National Swimming Pool Foundation. Tο 2010 και το 2015 έγινε Εισηγήτρια σεμιναρίων Certified Pool Operator εκπροσωπώντας τον οργανισμό Swimming Teaching Association (STA) στην Ελλάδα στη Διαχείριση πισίνας.

Από το 2016 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής με κλινικό ερευνητικό σκοπό την επίδραση της θεραπείας στο νερό στο νευρολογικό ασθενή. Στα κλινικά ενδιαφέροντα της είναι η πρώιμη κινητοποίηση ασθενών στο υδάτινο περιβάλλον που προέρχονται από Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Έχει ιδρύσει την Εταιρεία "Εμβύθιση" που ειδικεύεται σε θέματα υδροθεραπείας και αποκατάστασης τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε θεραπευτικό - κλινικό επίπεδο. Βασικός σκοπός είναι η διάδοση της γνώσης για τη θεραπεία στο νερό πανελλαδικά.

Είναι εισηγήτρια σε ποικίλα συνέδρια και σεμινάρια σε Ελλάδα και Κύπρο. Το Νοέμβριο του 2017 είναι βασική ομιλήτρια (keyspeaker) στο παγκόσμιο συνέδριο Υδροθεραπείας στην Ινδία με θέμα " Pool Management"

 

Εκπαίδευση / Εξειδίκευση

 • Water Specific Therapy
 • Bad Ragaz - Ring Method
 • Clinical Ai - Chi
 • Aqua T- Relax
 • Aqua Stretch
 • Lumbar - pelvic motor control
 • Bobath for Neurological Patient
 • STA CPO TUTOR

Δημοσιεύσεις - Παρουσιάσεις:

 • Υδροθεραπεία στον ασθενή με ΑΕΕ
 • Υδροθεραπεία σε Μετα - ΜΕΘ σύνδρομο
 • Υδροθεραπεία σε Βαρέως Πάσχοντες
 • Διαχείριση Πισίνας

Blog

Πρόσφατα Νέα

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ Νewsletter