filoktitis facebookfiloktitis youtube channel

 • Υπηρεσίες φυσικοθεραπείας στο κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης Φιλοκτήτης
 • Γυμναστήριο στο κέντρο αποκατάστασης φιλοκτήτης
 • Πισίνα για αποκατάσταση και υδροθεραπεία στον Φιλοκτήτη
 • Βελονισμός αποκατάσταση και αποθεραπεία στον Φιλοκτήτη
 • Διεπιστημονική ομάδα αποκατάστασης
 • Ομάδα Αποκατάστασης
 • εργοθεραπεία στο κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης Φιλοκτήτης
 • Υπηρεσίες αποκατάστασης και υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση στο Κέντρο αποθεραπείας και Αποκατάστασης Φιλοκτήτης

Ισχιαλγία

Ισχιαλγία (Sciatica) ή ισχιάδα ονομάζουμε κάθε είδους πόνο και σύνολο συμπτωμάτων κατά μήκος του Ισχιακού νεύρου, ανεξάρτητα από το είδος του αιτίου που το προκάλεσε.

Το Ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο και παχύτερο νεύρο του ανθρωπίνου σώματος με περίπλοκη ανατομική πορεία. Σχηματίζεται στην Οσφυϊκή μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης κυρίως από τις νευρικές ρίζες (Δεξιά και Αριστερά) Ο5 (Ο4-Ο5) + Ι1 (Ο5-Ι1) + Ι2 + Ι3, αλλά λαμβάνει και αναστομωτικούς κλάδους από τις ρίζες Ο2 + Ο3 + Ο4. Τελικά, μετά το σχηματισμό του κύριου στελέχους του εισέρχεται στην ελάσσονα πύελο πορευόμενο όπισθεν του παχέος εντέρου (και της μήτρας στις γυναίκες) και εξέρχεται στο γλουτό από την υπαπιοειδή εντομή. Στη συνέχεια, περνάει κάτω από τον Απιοειδή μύ, ενίοτε όμως και μέσα από τον Απιοειδή μύ, πάνω από τον Δίδυμο και Έσω Θυροειδή Μύ, πάνω από τον Τετράγωνο Μηριαίο και κάτω από τον Μέγα Γλουτιαίο, και τελικά πορεύεται στο μέσον της απόστασης μεταξύ μείζονος τροχαντήρος και του ισχιακού κυρτώματος για να εισέλθει στο μηρό. Εκεί πορεύεται πίσω από το Δικέφαλο Μηριαίο Μύ μέχρι την ιγνυακή κοιλότητα οπότε χωρίζεται σε κοινό Περονιαίο νεύρο και σε Ιγνυακό νεύρο.

Η κλασσική Ισχιαλγία δημιουργείται συνήθως από βλάβη των ριζών Ο5 (L5) και Ι1 (S1).
Η Ισχιαλγία, λέγεται και "Σύνδρομο Οσφυοϊερής Ριζοπάθειας" (Lumbosacral Radicular syndrome, LRS) ακολουθεί μιά μεγάλη διαδρομή, από τη μέση, στο γλουτό, στο μηρό, στο γόνατο, στη γάμπα και μερικές φορές μέχρι τον αστράγαλο και τα δάκτυλα του ποδιού, σπάνια δέ στο περίνεο και στα γεννητικά όργανα. Ανάλογα με το ποια ρίζα του ισχιακού πλέγματος είναι ερεθισμένη, είναι διαφορετικά και τα συμπτώματα (ρίζες Ο4, Ο5, Ι1). Η Ισχιαλγία συνυπάρχει κατά κανόνα με την Οσφυαλγία, αλλά όχι πάντα και έχει χαρακτήρες ενός πόνου που αλλάζει θέση, με ή χωρίς αίσθημα σαν «κάψιμο», ή αίσθημα «ψυχρού» στο πόδι, με «μουδιάσματα» ή «βελονιάσματα» στο δέρμα του μηρού, της γάμπας και του ποδιο. Σπανιότερα υπάρχει και «τοπική» ισχιαλγία, δηλαδή πόνος σε μία μόνο περιοχή κατανομής της ρίζας του ισχιακού πλέγματος, δηλαδή ο ασθενής μπορεί να πονάει μόνο στον αστράγαλο, στην Περόνη, ή μόνο στο γλουτό, ή μόνο στη γάμπα κ.λπ.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία

Περιλαμβάνει τρεις βασικές φάσεις:

 1. Ανακούφιση: Η πρώτη φάση της θεραπείας έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει ή να εκμηδενίσει την σοβαρότητα της ενόχλησης , σταθεροποιώντας την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
 2. Αποκατάσταση: Οι σκοποί αυτής της φάσης είναι να ισχυροποιηθεί το μυϊκό σύστημα, να βελτιωθεί η λειτουργικότητα της Σ.Σ. και να ολοκληρωθεί η επούλωση των τραυματισμένων ιστών 
 3. Διατήρηση - Πρόληψη: Η τρίτη και τελική φάση είναι σχεδιασμένη για να βελτιώσει την υγεία και την λειτουργικότητα της Σ.Σ. , προφυλάσσοντας από τον μηχανισμό που προκάλεσε τον αρχικό τραυματισμό . Η συχνότητα της θεραπείας καθορίζεται από τον θεραπευτή .

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι:

 1. Περιορισμό των δραστηριοτήτων του ασθενή, αλλά όχι ακινητοποίηση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας.
 2. Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα.
 3. Ιοντοφόρεση με κορτιζονούχο φάρμακο πάνω στην νευρική ρίζα που φλεγμένη ή εφαρμογή Low Power Laser.
 4. Εφαρμογή ρευμάτων TENS. 
 5. Τεχνική "manual therapy" .

Χειρουργική αντιμετώπιση:

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να ενδείκνυται όταν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου ή όταν ο ασθενής αναπτύσσει προοδευτικά λειτουργικό περιορισμό και νευρολογικά συμπτώματα.

Οδηγίες για την πρόληψη

Οι οδηγίες του οργανισμού της Αγγλίας, British Occupational Health Guidelines, για την αντιμετώπιση του πόνου της μέσης, συστήνουν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και στην εργασία τους, ανεξάρτητα από το γεγονός αν το πρόβλημά τους έχει λυθεί ή όχι. Όσο περισσότερο δραστήριοι παραμείνουν οι ασθενείς, μακροχρόνια θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να ακολουθούν ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων, που να έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτούς σύμφωνα πάντα με τις ατομικές τους ανάγκες.

Πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια χρησιμοποίηση ζώνης οσφύος. Δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι η χρησιμοποίηση τους προλαμβάνει ή βοηθάει αποτελεσματικά την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αντίθετα αδυνατίζει το ήδη προβληματικό τις περισσότερες φορές μυϊκό σύστημα.

Αποκατάσταση στον Φιλοκτήτη

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που μπορούμε να σας προσφέρουμε, συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Ονοματεπώνυμο(*)
Παρακαλώ συμπληρώστε το πεδίο

Τηλέφωνο(*)
Παρακαλώ εισάγετε ένα αριθμό τηλεφώνου

E-mail
Παρακαλώ εισάγετε ένα έγκυρο email

Επικοινωνώ για την πάθηση
Invalid Input

Συμπληρώστε τους αναγραφόμενους χαρακτήρες (*)
Συμπληρώστε τους αναγραφόμενους χαρακτήρες
Λάθος εισαγωγή,προσπαθήστε ξανά.

  

Για εκτενέστερη επικοινωνία με τον Φιλοκτήτη παρακαλώ πατήστε εδώ

Σύντομες επιλογές

 • Παθήσεις
  Παθήσεις
 • Η ομάδα μας
  Η ομάδα μας
 • Πληροφορίες για τον ασθενή
  Πληροφορίες για τον ασθενή
 • Επικοινωνήστε μαζί μας
  Επικοινωνήστε μαζί μας
 • Οδηγίες πρόσβασης
  Οδηγίες πρόσβασης